Maak kennis met Heleen

Iedere nieuwe opdracht zie ik als een expeditie, waarin je samen op avontuur gaat. Het is mooi om groots te dromen, maar wezenlijke veranderingen komen meestal niet van de ene op de andere dag tot stand. Je komt verder met kleine stappen, mits je ze zet in de richting van je idealen. Ik werk voor onderwijsorganisaties, overheid en kenniscentra en reis van Den Helder tot Nijmegen. Mijn uitvalsbasis is De Verborgen Tuin te Uithoorn: vrijplaats voor educatie, creativiteit en ont-moeting.

Banner
Banner
Banner

Vormgever, Expeditieleider, Docent

Onder de vlag van HB Social Design opereert Heleen als vormgever van verandering, expeditieleider en docent. Haar werkterrein is het (beroeps)onderwijs en de woonomgeving als community. Haar missie is met anderen waardevolle stappen zetten voor een wereld waarin je graag wil leven. Open staan voor het onbekende en experimenteren.

Belangrijke inspiratiebronnen zijn: het pedagogisch gedachtegoed van Gert Biesta, systeemdenken van Peter Senge, Theory U van Otto Scharmer en de kunstenaarsmindset van Merlijn van Twaalfhoven. Hanteert een creatieve en schematische aanpak. Middels visualisaties verheldert ze patronen en zet de verandering kracht bij in de gewenste richting.

In haar achtertuin in Uithoorn ligt De Verborgen Tuin, een parkachtig terrein van bijna 2ha op de grens van stad en platteland. In dit paradijsje ontstaat op organische wijze een vrijplaats voor educatie, creativiteit en ont-moeting. Midden op een open grasveld staat een grote tent, geschikt voor kleinschalige evenementen, zoals buitenschoolactiviteiten, open ateliers, Reconnect to Nature en Turn Tuinsessies. De Verborgen Tuin wordt grotendeels onderhouden door vrienden en vrijwilligers, die op hun beurt ook weer samen een community vormen.

 

 

Banner

Onderwijs in beelden

3:49 min

 

Doorgaande lijn

Heleen startte haar loopbaan als ergotherapeut. In het uitvoerende werk kon ze haar ei niet helemaal kwijt. Ze wilde organiseren en veranderen en vergrootte haar theoretische kennis op dat gebied door organisatiekunde te volgen aan de Open Universiteit en een deeltijdstudie Rechten in Utrecht. Dit versterkte haar basis om leiding te geven en vernieuwingen door te voeren als pionier in het sociaal domein. Ze gaf ze leiding aan één van de eerste CWI´s, werkte ze bij de SUWI Veranderorganisatie aan landelijke ontwikkeling van deze nieuwe manier van werken en bij Bureau Keteninformatisering Werk & Inkomen aan ondersteunende ICT voor dit domein. In 2009 maakte ze de overstap naar onderwijs en werd directeur onderwijsinnovatie bij Het ABC in Amsterdam. Ze ontwikkelde verschillende programma´s voor het onderwijs en introduceerde De Virtuoze School, een creatieve en reflectieve benadering van onderwijsinnovatie. In 2015 ontwikkelde ze de cursus Onderwijsinnovatie voor schoolpsychologen, die ze nu minstens twee keer per jaar geeft. In 2018 besloot Heleen verder te gaan als zelfstandige via haar bedrijf HB Social Design. Ze ontwikkelde zich hier verder als expeditieleider bij veranderingen op het grensvlak van onderwijs en samenleving. Een belangrijk product is de Kenniswerkplaatsmethodiek, die ze voor Hogeschool Inholland ontwikkelde. 

Maatschappelijke projecten

Onderwijsinnovatie

Met Heleen sparren, creeëren, werken, en stimuleren voelt als een spannende reis waarbij de eindbestemming nog onbekend is.

Jessica Harmsen, Jess in uitvoering

De Verborgen Tuin

Artistiek werk

[/types]"]
Banner

Kunstroute de Kwakel

[/types]"]
Banner

Pedagogische community

[/types]"]
Banner

Quickscan buurthuizen

Wat is social design

Social Design

in de praktijk