De Verborgen Tuin

De Verborgen Tuin is een door water omgeven stukje stadsrandnatuur. Deze parktuin op veengrond is bijna 2ha groot. Het moerasbos herbergt veel verschillende vogels, zoals fazanten en zelfs buizerds. Iedere dag kun je je hier opnieuw verwonderen. Een natuurlijke plek voor een breed scala aan verrassende bijeenkomsten.

Banner
Banner
Banner

Banner

Welkom bij deze virtuele rondleiding door De Verborgen Tuin aan de Boterdijk nummer 40 in Uithoorn.

Als je voor mijn huis staat ziet je niet wat erachter ligt. Stel je voor: je doet de schuurdeur open en ...

Banner

'Woeps! Is die tuin helemaal van jou, mevrouw?' vroeg een jongetje laatst, die met zijn hele klas op bezoek was.

Ja, en ook van jou. Hier organiseren we allerlei tuinsessies. Het is een vrijplaats voor creativiteit, educatie en ont-moeting, met een streepje ertussen, want er moet al genoeg. We onderhouden de 2ha parktuin met een grote groep vrienden en vrijwilligers en maken daar iedere keer een feestje van.

Banner

De tuin ligt op de rand van Het Groene hart, onder de rook van Amsterdam, op steenworp afstand van Schiphol, pal achter de historische vuurlijn.

In het moerasbos huizen buizerds, fazanten en veel andere vogels. Als de vliegtuigen voorbij komen lijken ze even stil. Het is fascinerend hoe ze geleerd hebben zich tot elkaar te verhouden.

Banner

Ooit stonden er kassen op het terreinen onder het hogere gedeelte was eens een vuilnisbelt. Nu is het een gevarieerd park met intieme, fijne plekjes om even met elkaar of op jezelf te zijn. Te luisteren, te kijken, te mijmeren of te maken.

'Op deze plek heb je het gevoel dat alles kan', zei juf Marcella eens. En dat horen we natuurlijk maar wat graag.

Banner

Een grote werktent kan onderdak bieden aan zo'n 40 gasten, om te werken, te schilderen, te eten of te feesten. En sinds kort is er een mooi houten chaletje, met een keukentje, berging en eco-toilet.

De tuin is open van begin april tot eind oktober.

Banner

De tuin is een plek om te vertragen, ont-moeten en verbinden.

Jouw gedachten en verlangens aan de bomen, de planten, de beesten en de dingen. Jouw gedachten en verlangens aan die van een ander mens.

Een fijne plek om samen te komen en verder te komen.

Banner

Een plek om anders naar dingen te kijken en elkaar verhalen te vertellen over wat je dan ziet, erbij voelt en tot welke gedachten dit leidt.

Een plek om op ongekende manieren je verbeelding aan te spreken.

Banner

De Verborgen Tuin is een buitenschool voor volwassenen en kinderen.

Kinderen en hun leerkrachten komen vaak pal uit de buurt en toch zien ze niet veel groen of kijken er niet naar. De tuin speelt haar eigen rol. Ze wakkert nieuwsgierigheid aan en laat je naar dingen kijken alsof je ze voor de allereerste keer ziet.

Banner

Bij een goede voedingsbodem voor creatieve ideeën hoort natuurlijk ook een lekkere lunch. Met een mooie pompoensoep, quiche met palmkool of druivenjam op brood. Zoveel mogelijk van eigen bodem.

We zorgen ervoor of we werken samen met lokale cateraars.

Banner

Deze tuin is een plek om je kunstenaarsmindset te oefenen. Bijvoorbeeld door in dialoog te gaan met artistieke portretten. Wat zie je, wat zie je precies. En als je goed kijkt en nog beter, wat zie je dan nog meer?

Kijken met andere ogen, door iemand anders ogen.

Banner

Of zoals Proust zei: 'De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landschappen, maar uit het hebben van nieuwe ogen.'

Wat heeft een kunstwerk je te vertellen over een voor jou belangrijke vraag of thema? Wat voel je erbij? Welk inzicht hoort daarbij? Waartoe zet het je aan?

Banner

Ik hou van de kracht van eenvoudige patronen, als welkome en noodzakelijk onderbreking van ingewikkelde bezigheden of dagelijkse sleur.

Werkvormen, waardoor je vertraagd tot nieuwe inzichten en handelen kunt komen. Bij voorkeur werkvormen die hun herkomst hebben in de kunsten. Ik haal ze overal vandaan.

Banner

Zoals uit de bestseller reeks 'The Artist's Way'. Een populaire methode van Julia Cameron om de kunstenaar in onszelf wakker te kussen en te activeren.

Eenvoudige routines, die je gemakkelijk kunt herhalen en in kunt passen in een vol leven. Om te reflecteren op je kunstenaarschap en al makend je verlangens te ontvouwen. Plaats maken en ruimte scheppen voor het goede om te doen.

Banner

Een mens heeft houvast nodig bij verandering en om de zogenaamde liminale fase uit te kunnen houden. Dat is het gat tussen het besef dat het anders moet, dat het oude niet meer werkt en tegelijkertijd heeft het nieuwe zich nog niet aangediend.

Een fase, die je vast wel herkent. Maar hoe ga je er eigenlijk mee om?

Banner

Ik bied je graag een plek en ondersteuning om letterlijk de rommel te onderzoeken, die we als mensen hebben achtergelaten. Veel van wat ik zelf vind laat ik liggen of staan, omdat het als materiaal kan dienen om mee te bouwen.

Alles is materiaal.

Banner

We maken het tof om scherven uit een ver verleden te verzamelen en te verwerken. Er puzzelstukken in te zien voor iets nieuws dat wil ontstaan. De rommel in een ander perspectief te plaatsen.

Iedere bezoeker zal zo een artistieke ingreep doen in de tuin en bijdragen aan de ontwikkeling ervan.

Banner

Door te maken ontstaat symboliek voor ieders eigen wijsheid en de manier waarop je van betekenis kunt zijn in deze wereld.

Niet te stoppen bij willen en denken, maar letterlijk te gaan maken met wat voorhanden is. En lijnen door te trekken naar dagelijks leven en werken.

Banner

Een vangnet als voorbeeld:

'Hoe kan ik meer toekomen aan de dingen die voor mij belangrijk zijn?' vroeg een deelnemer aan een sessie zich af. En ze maakte een vangnet voor haarzelf, in plaats van er vooral één te zijn voor anderen. Het gaf haar een zekere richting en ze ging opgetogen naar huis.

Banner

Het moeras kan veel hebben. Het is bij uitstek een plek om los te laten wat niet langer is. Of je te beseffen dat alle rouw ook een ode is aan de liefde voor wat was of kan zijn.

Het moeras kan heel veel aan. Het kan je helpen om los te laten en verder te gaan.

Banner

Ik wens je dat je erop vertrouwt dat het nieuwe vanzelf komt als je er met zachtheid en liefde, doch volhardend, je tanden in zet. Iedereen heeft ongekende krachten en wijsheid.

Welke krachten mag De Verborgen Tuin voor jou onthullen?

Vrijplaats voor educatie, creativiteit en ont-moeting

Sinds 2021 worden terras en tuin beschikbaar gesteld voor kleinschalige evenementen. De tuin dient niet alleen als decor, maar ook als gastheer. In alles wat we organiseren doet de tuin ook mee. We ontwikkelen steeds weer nieuwe educatieve en creatieve activiteiten, liefst samen met anderen, en kijken wat werkt. Ont-moeten is het belangrijkste criterium, want er moet buiten de tuin al genoeg. 

Midden op het ruime grasveld bevindt zich een grote werktent, die onze gasten beschutting biedt tijdens een feest, lunch, les of creatieve activiteit. Er zijn diverse activiteiten en groepen waar je bij kunt aansluiten, maar je kunt ook zelf iets organiseren.

Het terrein wordt op natuurlijke wijze beheerd en grotendeels onderhouden door vrijwilligers. Zo is er een maaiploeg en een community voor de doe-dagen.

Voel je welkom om aan te sluiten!

Banner

Open plek met grote werktent

Transformeren met een kunstenaarsmindset

Eenieder van ons kan bijdragen aan het oplossen van kleine en grote wereldproblemen door de creatieve, speelse en onderzoekende houding, die Merlijn van Twaalfhoven ‘de kunstenaarsmindset’ noemt, wakker te schudden. Deze mindset heeft iets magisch. In de Verdwaalatlas heeft Anne Graswinckel uitgewerkt hoe je de kunstenaarsmindset kunt oefenen.

Anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken. Dat zijn de elementen van de kunstenaarsmindset. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze hebben geen vanzelfsprekende volgorde. Zelf ontdekken is de start van het leerproces. In De Verborgen Tuin kun je er op verschillende manieren mee oefenen. Soms ligt de nadruk meer op transformatie, dan weer op kunst.

Turn Tuinsessies

Tijdens de Turn Tuinsessies ga je met een eigen maatschappelijk vraagstuk of thema aan de slag. Je werkt in een kleine groep tot maximaal 6 personen. De tuin treedt op als inspiratiebron en daar maak je iets op. Dit kan een gedicht zijn, een korte voorstelling of een beeldend werkstuk. Je helpt elkaar om te reflecteren en je vraagstuk verdiepen.

https://turnclub.net/activiteit/65314/tuinsessies-in-de-verborgen-tuin–open-atelier

Open Atelier Kunstenaarschap

Deze groep is ontstaan uit contacten via Buitenkunst en de summerschools van het Cobramuseum. Zo’n 6 keer per jaar werken we een dag samen in de tent, aan eigen projecten, met eigen materiaal. Of we nodigen een bevriend kunstenaar uit om verdieping aan te brengen in het werk.

 

De tuin als klaslokaal

In De Verborgen Tuin bieden we kinderen en volwassenen de gelegenheid om in en van de natuur te leren. Contact met de natuur zorgt voor contact met eigen natuur en voor creativiteit. 

Ieder kind een dag in de week buitenonderwijs, dat is wat we willen! Buitenonderwijs is goed voor alle kinderen en ook voor de natuur. Vooral cognitief zwakkere kinderen hebben er veel baat bij. Sommigen bloeien er helemaal van op. In de Verborgen Tuin kunnen leerkrachten zelf hun buitenlessen verzorgen. Ook organiseren we regelmatig inspiratiedagen voor kennisdeling over buitenonderwijs.

Ook volwassenen kunnen bij ons terecht voor educatie, bijvoorbeeld voor een praktijkdag stadsrandnatuur van Landschap Noord Holland.   

Een ongedwongen feestje

Iedereen heeft wel eens iets te vieren. De Verborgen Tuin biedt ruimte voor kleine evenementen, zoals een verjaardag, reünie of pensionering. Gezelschappen van 6 tot 60 personen zijn van harte welkom. In overleg kunnen we zorgen voor lunch, catering of een gezellige bbq.

Samen beheren

De Verborgen Tuin wordt grotendeels onderhouden door vrijwilligers. Dat doen we niet alleen vanuit kostenperspectief, maar ook omdat werken in de tuin een fijne manier is om samen te zijn en te aarden.

Er zijn ongeveer zes doe-dagen per jaar. De data en activiteiten in 2024 staan hier: 

Start: rond 11 uur met koffie en wat lekkers en verdeling van activiteiten. Lekkere lunch: rond 13 uur Borrelen en een warme snack: rond 16 uur

We maken er steeds een gezellige dag van! 

Deze plek nodigt uit tot bewegen, spelen, en ontdekken. Het voelt alsof hier alles kan.

Marcella van den Broek

Banner

Kunstroute de Kwakel

Ieder laatste weekend van oktober wordt door Kwakelse ondernemers een kunstroute georganiseerd. De Verborgen Tuin is één van ruim 10 deelnemende locaties.

Logo
De Cavakoning

Proeverij en catering. Specialist in Spaanse wijnen.

Logo
Wijzer aan de Amstel

Onderwijsstichting voor basisonderwijs

Logo
The Turnclub

Aanpak van maatschappelijke vraagstukken met een kunstenaarsmindset.

Logo
Instagram

We posten regelmatig een nieuw bericht